Sayfalar

4 Mayıs 2022 Çarşamba

“Ben Koşarım Aşağlara, Koşarım”

 

"Turgut Uyar’ın şiirleri ile şiir dışındaki yaşamı arasında pekâlâ bağlantılar kurabiliriz bu söyleşiden yola çıkarak. 

Hayat tabii ki şiirin sağlaması değil. Şiire yalnızca biyografi üzerinden bir anlam aramak, şiirin alımlanma sürecini budardı, çünkü şairin geçmişinden gelmeyen bir bağlantı kurma olanağını elimizden alırdı. Evet, bir şairi anlamaya, açıklamaya çalışırken biyografisinden yararlanmak zorunda değiliz; ancak yoksun kalmak zorunda da değiliz. Biyografi bize ilginç ve şaşırtıcı bakışlar sunabileceği gibi edebiyat sosyolojisiyle teması da sağlayabilir. Nihayetinde elimizde böyle bir fırsat var ve bu fırsat belki başka türlü aklımıza gelmeyecek bağlantılar sunabilir." önsöz'den
...
"Şiirinin farkındaydı, evet onu söylüyordun... Tabii ki çok önemli bir şey yaptığının farkındaydı ve çok emindi, evet, iyi yaptığından emindi. Hatta belki de söylemişimdir, güzel bir dizeyi yanlışlıkla yazdığı zaman "Ay kalemimden kaçmış" derdi."
...
"Şiirinde nihilist bir yan var, evet, onu kabul ediyorum."
...

"Şiirini yazmaya çok kesin ön yargılarla başlamazdı. Biraz da nereye doğru gideceğini tam bilmeden başlardı ve başarılı olursa devam ederdi. Başarılı olmazsa kaldırıp atabilirdi. Öyle bir ilk adım atma cesareti, bir kumarbaz cesareti -şiirde- vardı, diyebilirim."


Kitabı hazırlayan Erhan Altan'la kitap üzerine bir söyleşi: tıkla



Hiç yorum yok: