Sayfalar

21 Ocak 2022 Cuma

"Bir daktilom ve sınırsız çayım vardı."

william trevor'dan bahsetmiştim. kendisiyle yapılan söyleşi çok güzeldi. kıyıda köşede kendi hallerinde yaşayan yazarları seviyorum. söyleşiden altını çizdiğim bazı düşüncelerini not aldım.

"Bir daktilom ve sınırsız çayım vardı."

"Zaten yazarlar için tüm deneyimler iyidir, fiziksel acı dışında."

".....okumazsanız yazamazsınız."

"Birçok yazar sürgünlükten istifade etmiştir."

"Edebi hayranlığınız, tekrar okuyup okumadığınızla ölçülür."

"- Hikaye tanımınız nedir?

- Bir anlık bakışın sanatı olduğunu düşünüyorum. Eğer roman çetrefil bir Rönesans tablosu ise hikaye empresyonist bir resimdir. Gerçek infilak etmelidir. Gücü, neleri içerdiği kadar neleri dışarda bıraktığındadır. Anlamsızlığın külliyen dışlanmasıyla ilgilenir. Öte yandan, yaşam çoğunlukla anlamsızdır. Roman hayatı taklit ederken hikayenin kemikleri çıkmıştır, dolanıp duramaz. Asli sanattır."

- Zaman yıkıcı mıdır koruyucu mudur?

"- İkisi de. Hem sağaltır hem yıkar geçer, yaranıza bağlı; aslında karakteri ortaya çıkarır. Acı ya da şifa: İkisi de zamansız gelebilir. Bu, insanların yanısıra yazılacak en ilginç şeylerden biri; yazdığım her şeyin bununla ilgisi vardır. Zaman hava gibidir; her zaman oradadır, insanları değiştirir, karakterleri şekillendirir. Hafıza da karakteri şekillendirir; hatırlama biçiminiz sizi siz yapar. İnsanlar, diğerleriyle en özel yanlarını paylaşmak için çırpınıyorlar. Benim sıklıkla yazdığım, işte bu büyük zorluk."

"Sözcüklerle giriştiğiniz mücadele, başka hiçbir şey değilse bile, dile getirilmeye direnen bir şeyleri ifade etme çabanız sizi melankolik yapacaktır."

"Yazarların uzun süre depresif olma lüksleri olmadığını düşünüyorum. Yazarlar, insanların sandığından çok daha az ilginçtir. Daktiloları vardır ve katipler gibi masa başında otururlar. İlginç olan ya da olmayan şey yazdıklarımızdadır."

"Geriye dönüp bakmaya inanırım."

"Bir yazar olarak söyleyecekleriniz varsa, onlar bir şekilde ortaya çıkacaktır."

"Moda portmantoda olur. Edebiyatta moda, bütün sanatlarda da öyle, yıkıcıdır."

"Şimdilerde kitaplar sohbet programlarında; okunmaktan ziyade haklarında konuşuluyor."

 

Hiç yorum yok: