Sayfalar

28 Mayıs 2022 Cumartesi

Quo Vadis

 

At Sancısı kitabıyla 2020 Attila İlhan ilk roman ödülünü alan Elvan Kaya Aksarı'nın ikinci kitabı Saatçi İbrahim Efendi Tarihi. Kapak şahane. Bazı biçimlerin kitaba yerleştirilmesi okuyucunun yüzünde tebessüm uyandırıyor. Kitabı severek okudum. Harika bir dil lezzeti sunuyor. Zaten çabucak bitti. Daha uzun olabilir miydi? "Malûmdur ki artık ekspres çağındayız, kimsenin dört ciltlik 'Savaş ve Barış'ı okumaya vakti ve sabrı yok" Sarsıcı kitaplar mı beklemeliyiz yoksa haz aldığımız metinler yeterli mi? Artık bu soruların gereksiz olduğunu iyi biliyorum. 

...

"...bana sorarsan zaman, kainatın insan üzerindeki en büyük egemenliğidir. İnsan zamanın karşısında bir oyuncaktan başka nedir ki? Ya on binlerce senedir insanoğlu ne yapabildi? Onun da hakkını yememek lazım, evrenin zamanının karşısına tarihle dikilebildi. Tarih sayesinde uzaydaki bütün âlemleri kendisine oyuncak kıldı. Hakimiyet tarih sayesinde insanın eline geçmiştir ve bu işin de en kötü tarafı, tarihi de hâkim olanların yazmasıdır. Kronoloji dediğimiz şey tabiatın hiçbir unsurunda yoktur. Dalgalar kayaya vurur, saksıdaki menekşeler köklenir, uçurumların en dibinde papatyalar açar... Tabiat bunu yaparken bir kronoloji tutmaz kronometre çalıştırmaz. İnsan sahip olmak için bunu yapar. Zamanı ve zemini zapt etmek için. Doğada hep şimdi vardır. Sadece şimdi vardır. Nasıl diyeyim ki bunu, maddenin üç hálini düşün. Suyun kendisi dışında iki seçeneği daha vardır; ya buz olacak ya da buhar. Her şekilde onun aslı yine sudur. Özü aynıdır. Zamanın durumu da bundan ibarettir. Şimdinin üç hâli: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Neyse daha fazla başını ağrıtmayayım; (şimdi zamanın ergenidir,) o yüzden her şey 'şimdi' olur" dedi ve ..."

...

"Ekşi ekmek mayası, onda, herhangi bir insandan daha çok hayranlık uyandırırdı."

...

"İnsanlar öncesiz çağlardan beri kendilerine benzemeyenlere karşı hazımsızlık geliştirmişlerdir. Medeniyet, bu sindirim hastalığını tedavi etmek hususunda hala âcizdir."

...

"Yürüyüşlerinde geç kalmışlığın izleri vardı."

...

"Kalan ömrünü yerçekimine uygun yaşayacaktı."

...

"...İnsan hayatı, alışkanlıklarının tarihidir bir yerde. Damağınızdaki lezzet kaybolunca gerisi kolay. O zaman lezzet tanımınız bile değişir. Size tuhaf gelecek ama alışkanlık mekanizmasını iyi kullanmasaydım burada mecnuna dönerdim. Alışıklık insanın aklını koruyan bir nimet."




Hiç yorum yok: